Hoofdpagina
Blog
Wat is een klein onderhoud

Bent u nieuwsgierig naar wat een technieker doet bij een kleine beurt voor uw auto? Deze periodieke onderhoudsbeurt speelt een cruciale rol bij het behoud van de levensduur van uw voertuig en zorgt ervoor dat u veilig de weg op kunt. Maar hoe vaak is zo’n kleine beurt eigenlijk nodig? En wat houdt het precies in? 

In deze informatieve blog ontdekt u niet alleen het antwoord op deze vragen, maar ook andere waardevolle inzichten over het onderhoud van uw auto. Lees verder om uw kennis te vergroten en uw rijervaring te optimaliseren.

Wat is een klein onderhoud?

Het uitvoeren van regelmatig onderhoud op uw wagen is van essentieel belang om de prestaties, veiligheid en levensduur te kunnen waarborgen. Een van de belangrijkste onderhoudsbeurten is de “kleine onderhoudsbeurt”.

Een klein onderhoud, ook wel bekend als de kleine beurt, is een periodieke onderhoudsbeurt die wordt uitgevoerd om uw voertuig in optimale staat te houden. Tijdens deze beurt worden verschillende essentiële onderhoudstaken uitgevoerd.

Hieronder de 15 meest voorkomende taken bij het uitvoeren van een klein onderhoud op een auto

  1. Verversen van de motorolie en het vervangen van de oliefilter
  2. Controle van de ruitenwissers en ruitensproeiers
  3. Visuele controle van het luchtfilter en eventueel vervangen
  4. Inspectie van het remsysteem en opmeting van de remblokken en remschijven
  5. Visuele controle van de onderzijde en ophanging
  6. Visuele controle van de motor en uitlaat (lekken, marterschade, enz…)
  7. Controle en aanpassing van de bandenspanning
  8. De profieldiepte van de banden opmeten en registreren
  9. Controle van de verlichting en elektrische systemen
  10. Controle en bijvullen van alle vloeistofniveau’s
  11. Smeren van bewegende delen zoals deursloten, deurvangers, scharnieren, opendaken, enz
  12. Reinigen van de wateraflopen aan de voorruit
  13. Reinigen van het motorcompartiment
  14. Resetten van de boordcomputer
  15. Testen van de accu

Wanneer een klein onderhoud?

Wanneer is het juiste moment om een klein onderhoud aan uw auto uit te voeren? 

Dit is een vraag waar onze vrienden en kennissen waarschijnlijk allemaal hetzelfde antwoord op zullen geven: ongeveer elke 15.000 kilometer of eens per jaar. 

Voor de meeste auto’s is dat inderdaad correct. Echter, als u 100% zeker wilt zijn over de exacte datum of het aantal kilometers waarop uw auto onderhoud nodig heeft, is het raadzaam om de specifieke richtlijnen van de fabrikant te raadplegen.

Autofabrikanten stellen namelijk voor elk van hun modellen en motoren een specifiek onderhoudsinterval vast. Dit interval is gebaseerd op factoren zoals het type olie, filters en andere onderdelen die slijtage vertonen in uw voertuig. De voorgeschreven oliekwaliteit van de fabrikant speelt hierbij een cruciale rol.

Het is belangrijk op te merken dat dezelfde auto in verschillende landen mogelijk verschillende onderhoudsintervallen heeft. In landen met veel stof, zoals het Midden-Oosten, kan het bijvoorbeeld nodig zijn om lucht- en pollenfilters sneller te vervangen om zand en stof uit de motor en het interieur te houden.

Om ervoor te zorgen dat uw auto optimaal presteert en om problemen te voorkomen, is het dus verstandig om de specifieke richtlijnen van de fabrikant te volgen. Raadpleeg de handleiding van uw auto of neem contact op met een betrouwbare dealer voor de meest accurate informatie over het onderhoudsinterval voor uw specifieke voertuig.

Zo bent u altijd zeker van een veilig en comfortabele rit.

Maak een afspraak

XCS-Automotive is een toonaangevend autobedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhouden van alle soorten wagen

CONTACTeer ons

+32 471 46 40 17

Adres

Broeckstraat 18 1745 Opwijk